Όλα τα είχε η Βροσίνα η πρόταση της εφημερίδας ΤΟΛΜΗ της έλειπε!!!!!

Η είδηση δημοσιεύτηκε εδώ:

http://892fm.blogspot.com/2011/03/blog-post_8414.html

και αφορά άρθρο σε τοπική εφημερίδα της Θεσπρωτίας σχετικά με τους παράτυπους μετανάστες ή και λαθρομετανάστες όπως τους αποκαλεί το άρθρο.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία να τονιστεί είναι η εντελώς απαράδεκτη πρόταση της εφημερίδας για οργάνωση χώρου προσωρινής διαμονής μεταναστών πού νομίζετε;

Στη Βροσίνα!!!!

Ποια είναι όμως η Βροσίνα; Που λογικά πολλοί αναγνώστες μας θα αγνοούν ως και το όνομά της;

Ένα μικρό χωριό του νομού Ιωαννίνων! Το τελευταίο χωριό των Ιωαννίνων στον παλιό δρόμο Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας. Δίπλα στις όχθες του Καλαμά και πολύ κοντά στα σύνορα με την Αλβανία.

Μάλιστα η εφημερίδα δε διστάζει να ντύσει την πρότασή της και με αυτό το "προσόν" της Βροσίνας... την θέση της από τα σύνορα. Προβάλλοντας την άποψη πως έτσι οι μετανάστες θα βρουν δρόμο μέσω Αλβανίας για να πάνε στας Ευρώπας!

Αυτό όμως που ουδόλως έλαβαν υπόψη είναι πως μιλούν για χωριό εκτός Θεσπρωτίας. Πράγμα που συνιστά απαράδεκτη ενέργεια καθώς εμφανίζουν τους Θεσπρωτούς να προσπαθούν να μετακυλήσουν το πρόβλημα στο γειτονικό νομό. Λες και δεν κατοικούν συνέλληνες στη Βροσίνα και συντοπίτες μας...

Ή λες και αγνοούν πως στη Βροσίνα δεν υπάρχει καν αστυνομικός σταθμός. Εδώ κοτζάμ Ηγουμενίτσα με τόση αστυνομία και λιμενικό και δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την κατάσταση, κάτι που παραδέχεται στο άρθρο της και η εφημερίδα ΤΟΛΜΗ. Καταλαβαίνουμε τι πρόκειται να συμβεί αν παρελπίδα βρει απήχηση στους αρμοδίους μια τέτοια πρόταση;

Ταυτόχρονα το άρθρο ξεχνά να αναφέρει πως υπήρξε πρόσφατα πρόταση του αντιδημάρχου Ηγουμενίτσας, κ. Γ. Τζάνη, για δημιουργία οργανωμένου καταυλισμού των μεταναστών στη θέση Γωνιά του Δήμου Ηγουμενίτσας. Και που αποσύρθηκε κάτω από τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του Λαδοχωρίου και του Γκρεκοχωρίου.

Κάτι λοιπόν που οι κάτοικοι του δικού μας δήμου εκτιμούν πως δεν μπορεί να συμβεί, με ποια λογική ο συντάκτης του άρθρου θεωρεί πως θα γίνει αποδεκτό από τους κατοίκους της Βροσίνας; Αλλά και των γειτονικών μικρών χωριών που κατεβαίνουν συχνά στη Βροσίνα για τα ψώνια τους; Μήπως επειδή είναι μια χούφτα άνθρωποι που κατοικούν εκεί; Ωραία λογική!!!

Να προσθέσουμε εδώ ότι η Βροσίνα από τη μέρα που ολοκληρώθηκε η Εγνατία έχει κυριολεκτικά ρημάξει. Ενώ έσφυζε από κίνηση και ζωή τώρα η εγκατάλειψη σου ματώνει την καρδιά. Κλειστά τα περισσότερα μαγαζιά και με ελάχιστη πελατεία όσα επιμένουν να λειτουργούν. Ευτυχώς που η εφημερίδα ΤΟΛΜΗ με την τωρινή της πρόταση προτίθεται να τους στείλει μερικές χιλιάδες νέους πελάτες! (από τα δικά της στοιχεία και το χιλιάδες... και από την πρόβλεψη του πού θα φτάσει ο αριθμός των μεταναστών σε λίγο καιρό)

Ως άνθρωπος που κατάγεται από γειτονικό με τη Βροσίνα χωριό και που τους καλοκαιρινούς μήνες την επισκέπτομαι σχεδόν καθημερινά για τα απαραίτητα του σπιτιού (από ψωμί μέχρι βενζίνη για το αυτοκίνητο) διαμαρτύρομαι έντονα για την πρόταση της εφημερίδας ΤΟΛΜΗ.

Αρκετά υποφέρουν τα χωριά μας από χίλια άλλα προβλήματα. Είναι τραγικό να σκέφτονται κάποιοι να φορτώσουν στην πολύπαθη περιοχή μας και ένα ακόμη και μάλιστα τόσο τεράστιο που δεν το αντέχει ούτε η Ηγουμενίτσα.

Βέβαια το σίγουρο είναι πως η πρόταση αυτή δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εφαρμοστεί. Και πρέπει να είναι κανείς πολύ ανόητος για να θεωρεί πως θα δεχτούν οι μετανάστες να εγκλειστούν στο στρατόπεδο της Βροσίνας. Αλλά τρομάζει η σκέψη εκείνου που την έκανε και έτσι όπως την παρουσίασε. Πως θα ξεκινάν από κει οι μετανάστες και θα οδεύουν προς Αλβανία... Μέσω ποιου δρόμου; Μα φυσικά των άλλων ακριτικών χωριών της περιοχής και που να τονίσουμε ότι ανήκουν στη Θεσπρωτία...




Κάντε κλικ στον παραπάνω χάρτη για μεγαλύτερη προβολή.

Δείτε και μόνοι σας στο παραπάνω χάρτη. Η Βροσίνα βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα των νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και πάνω στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας που σημειώνεται στο χάρτη με πορτοκαλί χρώμα. Ποια χωριά μεσολαβούν ανάμεσα στη Βροσίνα και στα σύνορα; Η Ραβενή, η Λεπτοκαρυά, η Κεραμίτσα, το Κοκκινολιθάρι και πιο πέρα η Καλλιθέα (Τσαρακλιμάνι), η Λίστα, ο Λιας, το Βαβούρι, ο Τσαμαντάς. Χωριά της Θεσπρωτίας όλα αυτά. Της ορεινής και ξεχασμένης από όλους. Ακόμη και από τους Θεσπρωτούς όπως αποδεικνύει το άρθρο της θεσπρωτικής εφημερίδας!

Θυμάμαι που δυο τρία καλοκαίρια παλιότερα χρειάστηκε να περάσουμε με τη μητέρα μου νύχτα από την περιοχή αυτή. Το φόβο που νιώσαμε από την απόλυτη ερημιά. Και ήταν και καλοκαίρι. Που κατεβαίνουν για διακοπές και αρκετοί από τους ξενιτεμένους. Δε χωράει στο μυαλό μου η πρόταση της ΤΟΛΜΗΣ. Τι θα συνέβαινε έτσι και εφαρμοζόταν...

Να πω ότι δεν ξέρουν όλοι οι Θεσπρωτοί το θέμα με τους Τσάμηδες; Που καιροφυλακτούν να δημιουργήσουν κατάσταση; Να μας πουν λοιπόν στα ίσα τι επιδιώκουν εκείνοι που λένε να κουβαληθούν εκεί πάνω και μερικές χιλιάδες μετανάστες. Να αδειάσουν τελείως τα χωριά μας; Να ρημάξουν ακόμη περισσότερο; Αρκεί να γλιτώσει η Ηγουμενίτσα από το πρόβλημα;

Ξεχνάνε μόνο πως η Ηγουμενίτσα ελάχιστους κατοίκους έχει γηγενείς... Οι άλλοι που μένουμε στην Ηγουμενίτσα καταγόμαστε σε σημαντικό αριθμό και από τα ορεινά χωριά της Θεσπρωτίας. Κι ακόμη στα χωριά αυτά ζουν οι γέροντες γονείς μας και τα επισκεπτόμαστε τακτικά. Εκεί είναι τα πατρικά μας και η περιουσία μας. Και δεν είμαστε πρόθυμοι σε καμία περίπτωση να βάλουμε σε κίνδυνο τον τόπο μας.

Όσο και αν υποφέρουμε και εδώ που ζούμε καθημερινά από την παρουσία των μεταναστών. Εδώ τουλάχιστον είναι πόλη. Υπάρχει αστυνομία. Εκεί πάνω, στα χωριά, τι υπάρχει;

Και να πούμε και το άλλο... Ακόμη και αν καταφέρουν να τους πάνε τους μετανάστες στη Βροσίνα. Σιγά μη βρουν το δρόμο για την Αλβανία. Θα σταματάν τα διερχόμενα αυτοκίνητα (νταλίκες και λεωφορεία σπανίως περνούν από κει) και θα υποχρεώνουν τους οδηγούς να τους μεταφέρουν πού αλλού; Στην Ηγουμενίτσα!!!!!!

Και τολμάνε αυτοί που έγραψαν αυτή την πρόταση να λένε πως δεν κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους! Πως την προτείνουν για να ηρεμήσει η κοινωνία μας και να σωθούν τα δάση και να ανακουφιστούν τα αρμόδια όργανα. Μέχρι και για υλοποίηση των ονείρων των μεταναστών ισχυρίζονται πως νοιάζονται!!!

Υπάρχει και πιο εύκολος τρόπος, κύριοι της ΤΟΛΜΗΣ. Να απαιτήσουμε να καταργηθεί η συνθήκη ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ. Γιατί από τη μέρα που τέθηκε σε εφαρμογή οξύνθηκε και το θέμα με τους εγκλωβισμένους μετανάστες στην Ηγουμενίτσα.

Η άλλη λύση που εσείς προτείνετε όχι μόνο είναι απαράδεκτη προς τους ίδιους τους κατοίκους του νομού μας, αλλά και εθνικά επικίνδυνη για όσα θα προκαλέσει στις σχέσεις με την Αλβανία. Αν δηλαδή το φανταστικό σενάριο που δημιουργήσατε υλοποιηθεί. Και κατά μπουλούκια οι μετανάστες παραβιάζουν τα σύνορα και περνάνε στην Αλβανία. Θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβουμε τι θα επακολουθήσει;

Και τι ωραία εικόνα για την Ελλάδα, ε; Από τη μια να μην μπορεί να εμποδίσει την αθρόα παράνομη είσοδο μεταναστών και από την άλλη την αθρόα παράνομη και πάλι έξοδο... Ξέφραγο αμπέλι δηλαδή...

11 σχόλια:

  1. ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΣΑΣ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΤΗΣΕΙ ΕΣΕΙΣ.
    ΟΠΟΤΕ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΕΥΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΑ "ΧΩΡΙΑ ΣΑΣ"
    ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΔΙΚΑΙΑ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΛΜΗ.
    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΗΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ 10.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ Ή 100 ΑΤΟΜΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ?

    ΓΡΑΦΕΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΩΣ: "Αλλά και των γειτονικών μικρών χωριών που κατεβαίνουν συχνά στη Βροσίνα για τα ψώνια τους; "

    ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ: "Να προσθέσουμε εδώ ότι η Βροσίνα από τη μέρα που ολοκληρώθηκε η Εγνατία έχει κυριολεκτικά ρημάξει. Ενώ έσφυζε από κίνηση και ζωή τώρα η εγκατάλειψη σου ματώνει την καρδιά."
    ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ. ΕΙΣΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ Ή ΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΕΓΚΑΤΕΛΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ?

    ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΤΕ............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ.
    ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ ΦΤΑΝΕΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ ΣΚΑΤΟΒΛΑΧΟΙ

    Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
    ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΠΛΑΚΩΤΗΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμείς βλέπεις τα δημοσιεύσαμε τα σχόλια. Και το ένα και το άλλο. Για να δουν και οι άλλοι το δικό σου ήθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαχαχα καλό το αστειάκι της εφημερίδας.....Εδώ η Ηγουμενίτσα, η πρώην πρωτεύουσα του Νομού και τώρα του Νέου Δήμου και δεν αντέχει καλά καλά. Στην Ηγουμενίτσα με την Υποδιέυθυνση Ασφαλείας και το Λιμενικό Σώμα, όλα τους με ικανό και αποτελεσματικό αριθμό προσωπικού(ας ήταν και περισσότεροι για περισσότερη Αστυνόμευση στην υπόλοιπη Θεσπρωτία διότι είναι ελλιπής, δεν είναι του παρόντος όμως) που έρχονται όλοι οσοι ανήκουν εκεί, καθημερινά αντιμέτωποι συχνά με βιαιο τρόπο με τους λαθρομετανάστες και δεν τα βγάζουν πέρα...πλέον είναι 1.000 λαθρομετανάστες αλλά αν συνεχιστεί η κατάσταση σύμφωνα με εκτιμίσεις της Frontex μέχρι το καλοκαίρι ή κατα το τέλος του θα έχουν φθασει τους 2.000 και βάλε.....Έχει μία κάπως λογική το να ταλαιπωρούνται 100 άτομα (Βροσίνα) παρά 10.000(ηγουμενίτσα), αλλά αν το σκεφτείς πιο ΛΟΓΙΚΑ,ΔΙΚΑΙΑ,ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ και ΟΡΘΑ τότε ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ και κανένα νόημα το να τους μεταφέρεις εκεί πάνω οπου δεν υπάρχει καν Αστυνομικός Σταθμός!!!!!! Με λίγα λόγια θα ήταν το τέλος της βροσίνας και των κατοίκων της οι οποιοι μπορεί και να εγκταλείπαν κάποια στιγμή απελπισμένοι τον τόπο τους...και αυτοί άνθρωποι είναι, γέροντες σίγουρα κυρίως με ήρεμη ζωή στο χωριό, ας τους σκεφτούμε, ας μην ταράξουμε τις επαρχίες της Θεσπρωτίας. Ας σταλούν μερικοί σε άλλα μέρη της Ελλάδας που δύναται να τους φιλοξενήσουν και αμα είναι να γίνει κέντρο υποδοχής μεταναστών που είναι αναγκαίο τότε κάπου μέσα ή λίγο πιο έξω από την Ηγουμενίτσα...με την χρηματοδότηση του ΚΡΑΤΟΥΣ και όχι του Δήμου γιατί δεν έχει τόσα, την υποστήριξη της Αστυνομίας, των κατοίκων και συλλόγων κάτι μπορεί να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. o parapano "filos" pou milaei gia ta 100 atoma profanos dn exei perasei pote apo tin vrosina, profanos dn 3erei na tin brei oute ston xarth kai sigoura den exei apopsi gia to thema...an 8elei na dei tous skatoblaxous to proskalw episima sto xwrio mas gia na mas metrish...
    kai telos NAI einai protimotero na talaipotountai 10.000 atoma apo to na na koimomaste (osous telika mas metriseis) me kleista parathira kai kleidomenes tis portes ,autes tis ligostes fores pou anebainoume sto xwrio mas...pasxa,kalokairi,apokries,xristougenna kai kana sabatokiariako gia kinigh
    euxaristw "vrosiniotis"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραια ιδεα...Μιας και ειναι μονο 100 οι μονιμοι κατοικοι να τους στειλουμε εκει...Τι λες ρε;Αυτο το χωριο που τυγχανει να ειναι το χωριο μου και παω καθε χρονο το καλοκαιρι για τουλαχιστον 1 μηνα και αρκετες φορες και χειμωνα ειναι απο τα πιο ομορφα της περιοχης...οσον αφορα εσενα ανωνυμε το χωριο μας δεν εχει ερημωσει γιατι το αφησαμε εμεις αλλα γιατι λογω της Εγνατιας δεν εχουμε πλεον τους διερχομενους απο και προς το λιμανι της Ηγουμενιτσας που εκαναν σταση για φαγητο και καφε αλλα μαλλον δεν καταλαβαινεις τα<>..Και στην τελικη αν ερθουν οι μεταναστες θα ειναι η οριστικη ταφοπλακα του χωριου!!!Και επειδη δεν συνηθιζω να υπογραφω ως ανωνυμος ονομαζομαι Ρινας Παναγιωτης και μετραω μερες να παω να αραξω ενα μηνα τον αυγουστο στους αγαπημενους μου<>Βλεπεις εμεις οι<>αγαπαμε τον τοπο μας και ξερουμε να αγαπαμε και τους χωριανους αλλα και κοντοχωριανους μας και οταν εχει καποιος προβλημα τον βοηθαμε και δεν κοιταμε να του φορτωσουμε και τα δικα μας προβληματα!!Ντροπη σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μας άφησαν και το παρακάτω μήνυμα που για κάποιο τεχνικό πρόβλημα εξαφανίστηκε πριν προλάβουμε να το δημοσιεύσουμε:

    "o parapano "filos" pou milaei gia ta 100 atoma profanos dn exei perasei pote apo tin vrosina, profanos dn 3erei na tin brei oute ston xarth kai sigoura den exei apopsi gia to thema...an 8elei na dei tous skatoblaxous to proskalw episima sto xwrio mas gia na mas metrish...
    kai telos NAI einai protimotero na talaipotountai 10.000 atoma apo to na na koimomaste (osous telika mas metriseis) me kleista parathira kai kleidomenes tis portes ,autes tis ligostes fores pou anebainoume sto xwrio mas...pasxa,kalokairi,apokries,xristougenna kai kana sabatokiariako gia kinigh
    euxaristw "vrosiniotis" "

    Ίσως λόγω της γενικότερης αναστάτωσης που υπήρξε σε τεχνικό επίπεδο στα ιστολόγια τύπου blogspot τις τελευταίες ώρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητοί κοντοχωριανοί, τελικά η εφημερίδα ΤΟΛΜΗ κατάφερε να πείσει τους μεγάλους του τόπου να ασπαστούν την ιδέα της! Να ξέρουμε τουλάχιστον από ποιον ξεκίνησε η πρόταση για το στρατόπεδο της Βροσίνας και έφτασε στην πορεία να την ασπαστεί και ο περιφερειάρχης και φυσικά να τη δεχτεί ως σωτήρια λύση και ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας. Το θέμα είναι τι κάνουν οι δικοί μας δημαρχαίοι, και η δική μας και ο δικός σας. Θα το δεχτούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ntropi kai aisxws pia!!!!! Ti theloun na kataferoun????? na erimwthoun ta xwria mas ??? den to dexomaste apla!!!!! na paroun tin euthuni panw tous kai na tous steiloun sta dika tous xwria!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. o parapanw pou milaei toso asxima..sigoura einai antras..kai tha eprepe na ntrepetai pou koitaei to sumferon tou gia thn hgoumenitsa...kai "rixnei tous metanastes sthn vrosina"..tha prepei na vrethei mia lush pou na symferei olous kai oxi mono tous katoikous ths hgoumenitsa kurie...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητοί συμπατριώτες, αν έχετε κάποια ενημέρωση για το θέμα γράψτε παρακαλούμε στα σχόλια. Γιατί η πρόταση της εφημερίδας ΤΟΛΜΗ όπως θα ξέρετε έχει υιοθετηθεί πλέον και από άλλους. Και πιθανότατα θα μπει μπροστά η υλοποίησή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας