Δικαιώθηκε και έληξε η απεργία πείνας των μεταναστών. Η Ηγουμενίτσα όμως;

Η είδηση της ημέρας είναι σίγουρα η λήξη της απεργίας πείνας των μεταναστών και μάλιστα με δικαίωση του αγώνα τους:

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4621730

Δεκτές έγιναν οι προτάσεις που κατέθεσαν τα υπουργεία Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας από τους μετανάστες, οι οποίοι σταματούν την απεργία πείνας.

Η Κυβέρνηση είχε προτείνει τη νομιμοποίηση των μεταναστών μετά από συμπλήρωση οκταετίας στην Ελλάδα, τη δυνατότητα μετακίνησης στις χώρες προέλευσής τους με βάση το καθεστώς ανοχής, καθώς -όπως προβλέπει ο Νόμος- και τη δυνατότητα να ανανεώνεται με απόφαση της Αστυνομίας το καθεστώς της εξάμηνης ανοχής, έως ότου συμπληρώσουν τα χρόνια (και τις προϋποθέσεις) που απαιτούνται για τη νομιμοποίησή τους.

«Ο αγώνας δικαιώθηκε» δήλωσαν οι μετανάστες - απεργοί πείνας.[...]

Η είδηση όμως του μήνα (ίσως και είδηση του χρόνου) για μας στην Ηγουμενίτσα ήταν η σημερινή συγκέντρωση των κατοίκων της πόλης στην πλατεία Δημαρχείου. Κι αυτή για τους μετανάστες...

Δεν είναι βέβαια μόνο τόσοι οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας - όσοι δηλαδή μαρτυρούν οι φωτογραφίες μας με άδεια τη μισή και πλέον πλατεία του Δημαρχείου της πόλης και που δεν είναι δα και από τις μεγαλύτερες πλατείες επαρχιακών πόλεων. Σας βεβαιώνω όμως ότι με τα δεδομένα τα τοπικά η συγκέντρωση αυτή υπήρξε πετυχημένη και κατάφερε να φέρει πολύ περισσότερο κόσμο από εκείνον που οι οργανωμένες κινήσεις - ακόμη και οι πολιτικοποιημένες - κινητοποιούν.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν ισχύει το "εκατοντάδες συγκεντρωμένων" που γράφτηκε σε τοπικό ιστολόγιο. Για να ξέρουμε τι λέμε και τι πραγματικά συμβαίνει. Εδώ, στη βορειοδυτική άκρη της Ελλάδας, την άγνωστη στους πολλούς Ηγουμενίτσα.

Και πρέπει να διευκρινιστεί και ο λόγος της παρουσίας αυτών των ανθρώπων απόψε το βράδυ έξω από το Δημαρχείο της πόλης και την ώρα που εντός του Δημαρχείου συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας:

Οι μετανάστες... Οι μετανάστες και πάλι. Που τον τελευταίο καιρό απασχολεί έντονα όλο τον κόσμο στην Ηγουμενίτσα. Και χαρακτηριστικά παραθέτω την ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η τοπική οργάνωση του ΚΚΕ:

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, προερχόμενοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία από χώρες που έχουν δεχθεί στρατιωτικές επεμβάσεις, βρίσκονται υπό κατοχή, σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους και τυραννικά καθεστώτα ή από χώρες όπου διώκονται για τις απόψεις τους, παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα – αν και έχουν τελικό προορισμό άλλα κράτη της ΕΕ – εξαιτίας του Κανονισμού του Δουβλίνου 2 της ΕΕ, χωρίς δικαιώματα, κάτω από απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες. Οι συνθήκες ζωής τους, στην περιοχή του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες αυτής της σύγχρονης βαρβαρότητας.

Η κατάσταση αυτή επιδρά καταλυτικά στη ζωή των εργαζόμενων της πόλης μας που δε θέλουν να βλέπουν να γκετοποιούνται γειτονιές τους.

Μπροστά στην απαράδεκτη και ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες όσο και για όλους τους εργαζόμενους κατοίκους της περιοχής μας, το Κόμμα μας, έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας του προβλήματος έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης, που η υιοθέτησή τους αποκτά επείγοντα και επιτακτικό χαρακτήρα. Αυτά είναι :

α) Η παύση της συμμόρφωσης με τον ευρωενωσιακό μηχανισμό του Κανονισμού του Δουβλίνου 2, που κρατάει ομήρους στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν ως προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και η παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε αυτούς, προκειμένου να μεταβούν νόμιμα και με ασφάλεια στις χώρες προορισμού τους,

β) Η άμεση παροχή ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων (πχ αυτών που προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία),

Για αυτά τα μέτρα σας καλούμε να αγωνισθούμε

Γιατί θεωρούμε ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα τόσο των Ελλήνων όσο και των μεταναστών εργαζομένων και προσφύγων, ικανοποιούν δίκαια αιτήματα, είναι ρεαλιστικά και ώριμα να ληφθούν. Συμβάλλουν σε μια, έστω προσωρινή, διέξοδο στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος στη χώρα μας, το οποίο η κυβέρνηση – όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις – αναγνωρίζει και επικαλείται συχνά. Στο βαθμό που η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, θα φέρει και την ευθύνη για την παραπέρα όξυνσή του στην πορεία.

Τέλος το Κόμμα μας επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά το πασιφανές: Ότι όσο παραμένουν και οξύνονται οι αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση και προσφυγιά, τόσο θα δημιουργούνται και θα γιγαντώνονται τα κύματα των πεινασμένων, εξαθλιωμένων και κυνηγημένων μεταναστών και προσφύγων, που θα αναζητούν στη μετανάστευση τη διέξοδο για να σώσουν τη ζωή τους. Οι αιτίες αυτές, που συνειδητά αποσιωπούνται ή υποβαθμίζονται, είναι η συνέχιση και η ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις, οι υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις που εξαπολύουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ με τη συμμετοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων, η καταλήστευση του πλούτου των λαών από μια χούφτα μονοπωλιακές επιχειρήσεις.

Ηγουμενίτσα 08/03/2011

Τα λέει όλα η ανακοίνωση αυτή. Τουλάχιστον τα ουσιώδη. Για το μεταναστευτικό πρόβλημα που ταλανίζει την Ηγουμενίτσα αλλά και γενικότερα. Αυτό δε σημαίνει πως όλοι οι άλλοι, κάτοικοι και φορείς της Ηγουμενίτσας, λένε τα ίδια... Κι αυτό εκδηλώθηκε και στην αποψινή συγκέντρωση ή πιο σωστά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου έλαβαν το λόγο και δημότες και εκπρόσωποι της επιτροπής αγώνα των κατοίκων του Λαδοχωρίου και του Γκραικοχωρίου. (Το Λαδοχώρι και το Γκραικοχώρι είναι οικισμοί του Δήμου Ηγουμενίτσας, κοντά στο νέο λιμάνι της πόλης, και εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένοι και οι εκατοντάδες παράτυποι μετανάστες.)

Διεξοδικά στο θέμα (για το τι ακούστηκε απόψε αλλά και γενικότερα) θα αναφερθούμε στις επόμενες αναρτήσεις μας.

Να προσθέσουμε μόνο πως η εδώ κατάσταση είναι σε αντιδιαστολή με τη δικαίωση των απεργών πείνας. Χωρίς να λείπουν και οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν δίκαιη λύση και για τους μετανάστες, υπερισχύουν οι φωνές για ΣΚΟΥΠΑ! και άμεση απομάκρυνση από την πόλη όλων των μεταναστών. Το τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι ή το γιατί βρίσκονται εδώ, δε φαίνεται να ενδιαφέρει τους ξεσηκωμένους κατοίκους. Ενώ φαίνονται να πιστεύουν πως μια χούφτα άνθρωποι μπορούν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημά τους.

Το όπλο που ανοικτά πλέον επιδεικνύουν ώστε να γίνουν δεκτά όσα ζητούν είναι το κλείσιμο του λιμανιού της πόλης!!!!!!!! Και φαντάζονται πως είναι σε θέση να το κάνουν πράξη. Ούτε που τους περνά από το νου το τι θα επακολουθήσει...

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ HOMA EDUCANDUS:

http://educandus.forumotion.com/t2173-topic#12449 (εκεί θα βρείτε και τη συνέχεια στις αναρτήσεις που αναφέρθηκε παραπάνω)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας