Αρχίζει επίσημη ανασκαφή στους αρχαίους τάφους της Νέας Σμύρνης

Πάνε πολλές εβδομάδες που τα έργα του φυσικού αερίου αποκάλυψαν την ύπαρξη δύο αρχαίων τάφων στην Άνω Νέα Σμύρνη. Έγινε τότε η πρώτη ανασκαφή και ήρθαν στο φως έπειτα από δυόμισι χιλιάδες χρόνια οι τάφοι δύο νέων κοριτσιών της υστεροκλασικής περιόδου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων.

Πλήθος κόσμου και ο δήμαρχος της πόλης μας παρακολούθησαν τις εργασίες και είδαν με συγκίνηση να ανασύρονται οι σκελετοί και τα κτερίσματα. Κι έπειτα είδαμε τις επόμενες μέρες να κλείνει το όρυγμα και να καλύπτεται με χώμα:



Οδός Αγίας Σοφίας και Αγάπης γωνία. Ένα βήμα από την πλατεία Άνοιξης ή Ηρώων Κύπρου όπως είναι η επίσημη ονομασία. Χρόνια τώρα αναρωτιέμαι γιατί τέτοια σύγχυση... Αλλιώς να λέγεται η πλατεία από τους ανθρώπους της γειτονιάς και άλλα να γράφει η ταμπέλα. Και να που η τυχαία ανακάλυψη των δύο τάφων ήρθε να δώσει μια λογική εξήγηση. Γιατί εκεί, μόλις μισό μέτρο κάτω από τα πόδια μας, κοιμόταν η ίδια η άνοιξη. Η άνοιξη των δύο κοριτσιών που άγνωστο γιατί χάθηκαν τόσο νέες...

Κάτοπτρα και πεσσούς βρήκαν στους τάφους τους οι αρχαιολόγοι. Στοργικά βαλμένα εκεί για να τις συντροφεύουν στον αιώνιο ύπνο τους. Να περνούν ευχάριστα τις ώρες στον άλλο κόσμο. Με τα έργα που αγαπούσαν όσο ζούσαν.

Τόση ήταν η συγκίνηση που νιώσαμε που χαρίσαμε και ονόματα σε εκείνα τα άγνωστα κορίτσια, τα ονόματα των δύο δρόμων: Σοφούλα τη μια και Αγάπη την άλλη. Έτσι, για να τις νιώσουμε πιο κοντά μας και πιο γνώριμες. Και για να μπορούμε να μιλάμε για εκείνες στα παιδιά μας που είχαν χίλιες ερωτήσεις για όλα τα παράξενα που είδαν ξαφνικά να συμβαίνουν, εκεί, μπροστά τους.

Έπειτα όμως, όπως είπαμε, το όρυγμα έκλεισε...



Το καπάκι μπήκε στη θέση του... Με τη μέγιστη δυνατή προσοχή. Μπήκε και ειδικό νάιλον για να το προστατέψει:





Και τέρμα... Άδικα περιμέναμε μέρες και βδομάδες να συνεχιστεί η ανασκαφή που μας είχαν τάξει. Αυτά μέχρι σήμερα. Γιατί σήμερα επιτέλους περνώντας από κει είδαμε και πάλι τους αρχαιολόγους. Η χαρά μας μεγάλη. Με ειδικό μηχάνημα εκσκαφής έβαλαν μπροστά και ανέσκαψαν ευρύτερο τμήμα του πεζοδρομίου. Για να δούμε... θα είμαστε τυχεροί, μας είπαν. Θα βρούμε και άλλα; Μέσα από την καρδιά μας η ευχή να είναι γόνιμη και τούτη η ανασκαφή.

Ενημερώνουμε λοιπόν για τη συνέχιση του έργου και καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν από κοντά το όμορφο έργο των αρχαιολόγων.

  • ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ:

Αρχαίος Τάφος του 4ου πΧ αιώνα στη Νέα Σμύρνη

Και δεύτερος αρχαίος τάφος στη Νέα Σμύρνη

Πεσσοί και Κάτοπτρα ή Σοφίας και Αγάπης...

Σοφίας και Αγάπης συνέχεια ή κηδείες και τάφοι...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας