Ισπανικά: Αίτημα εισαγωγής στην Α'θμια και Β΄θμια Εκπαίδευση

Από το εξαίρετο blog Μοναχικός Θαλασσοπόρος της φίλης και συναδέλφισσας εις διπλούν, Θαλασσινής (καπετάνισσα κι εκείνη στο παρελθόν, εκπαιδευτικός σήμερα) αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο:

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ

ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΟΧΙ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Οι καθηγητές της ισπανικής γλώσσας ζητούν να εισαχθούν τα ισπανικά στην εκπαίδευση
ΑΘΗΝΑ. Από το σχολικό έτος 2006-2007 λειτουργεί πιλοτικό πρόγραμμα εισαγωγής της Ισπανικής γλώσσας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.


Tο επόμενο έτος το ΥΠΕΠΘ προτίθεται να αποφασίσει για την πλήρη εισαγωγή της Ισπανικής στην εκπαίδευση (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια), και οι καθηγητες της ισπανικής εξηγούν στους γονείς τους λόγους για τους οποίους πρέπει να στηρίξουν τη διδασκαλία των ισπανικών στα σχολεία. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο που συνέταξαν οι εκπαιδευτικοί.


Αξιότιμοι γονείς,


Από το σχολικό έτος 2006-2007 λειτουργεί πιλοτικό πρόγραμμα εισαγωγής της Ισπανικής γλώσσας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.


Έχει υποπέσει, ωστόσο, στην αντίληψή μας ότι η ενημέρωση για την ύπαρξή της ως εναλλακτική επιλογή δεύτερης γλώσσας ήταν ελλιπής, με αποτέλεσμα να έχει εισαχθεί μόνο σε κάποια γυμνάσια των οποίων οι διευθυντές ήταν θετικοί σε αυτήν την ιδέα (5ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, Γυμνάσιο Διαβατών, 5ο Γυμνάσιο Χανίων, 5ο Γυμνάσιο Λάρισας, 3ο Γυμνάσιο Πατρών και το 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης).


Επειδή το επόμενο έτος 2008-2009, το ΥΠΕΠΘ προτίθεται να αποφασίσει για την πλήρη εισαγωγή της Ισπανικής στην εκπαίδευση (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια), θα θέλαμε και από τη δική σας πλευρά να κάνετε ό, τι είναι δυνατόν, ώστε να μπορέσουν τα παιδιά σας να έχουν τη δυνατότητα επιλογής ισπανικών στο μέλλον.


Θα ήταν χρήσιμο, για παράδειγμα, να ζητηθεί τόσο και χειρόγραφα πάνω στην αίτηση επιλογής γλωσσών όσο και με γραπτή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας (κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι 151 80) και κοινοποίηση προς την Πρεσβεία της Ισπανίας (Εκπαιδευτικό Τμήμα, Δ/νση: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 21, Αθήνα 117 42).


Στη συνέχεια, σας παραθέτουμε τους λόγους για τους οποίους θεωρούμε ότι τα ισπανικά πρέπει να διδάσκονται ως γλώσσα επιλογής:


1.Πέραν του γεγονότος ότι είναι μια από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ισπανική είναι μια από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες διεθνώς. Είναι η επίσημη γλώσσα 21 χωρών (Ισπανία και χώρες Λατινικής Αμερικής).


Επίσης, είναι η δεύτερη επίσημη γλώσσα στη Βραζιλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες (όπου το ποσοστό των Ισπανόφωνων έχει ξεπεράσει προ πολλού το 10%), και η Ελλάδα έχει πολλές εμπορικές συναλλαγές με ισπανόφωνες χώρες.


2.Η Ισπανική είναι μια γλώσσα που μπορούν να μάθουν εύκολα οι Έλληνες διότι, τόσο η προφορά όσο και η γραμματική τους, είναι κοντά στην ελληνική γλώσσα. Διαθέτει πλούσια λογοτεχνική και μουσική παράδοση πράγμα που την καθιστά πιο προσιτή στους νέους και μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους.


3.Στην Ελλάδα είναι θεαματική η συμμετοχή στις εξετάσεις των Διπλωμάτων της Ισπανικής ως ξένης γλώσσας. Για τις εξετάσεις του Μαΐου 2008 έχουν ήδη εγγραφεί 5.134 υποψήφιοι, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στη 1η θέση συμμετοχής σε αυτές παγκοσμίως. Τούτο αποδεικνύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για αυτή την γλώσσα.


Εφόσον η πολιτεία δίνει μεγάλη σημασία στην εκμάθηση των γλωσσών (ΑΣΕΠ), πιστεύουμε ότι θα πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα επιλογής από περισσότερες γλώσσες.


Θα θέλαμε, τέλος, να σας πληροφορήσουμε ότι υπάρχει ήδη ικανός αριθμός αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων που είναι σε θέση να διδάξουν την ισπανική γλώσσα.


Σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τα μέλη του συλλόγου σας σχετικά, και, για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία χρειασθείτε, είμαστε στη διάθεσή σας στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις και τηλέφωνα:


Εκπαιδευτικό τμήμα, Πρεσβεία της Ισπανίας, Δ. Αρεοπαγίτου 21, 11742 Αθήνα asesoria.grecia@mec.es , τηλ. 210 92 13 123, φαξ 210 92 13 090


Σύλλογος Καθηγητών Ισπανικής Γλώσσας και Ισπανιστών (Σ.Ε.Κ.Ι.): aspegr@otenet.gr
Κα. Inés Martín Expósito, Πρόεδρος, Τηλ. 210 9316944 & 6974673887


Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΠΑ.ΣΥ.ΑΠ.ΙΣΠ.): Licenciados.isp@gmail.com Κα Θεοδωροπούλου Θεοδώρα, Πρόεδρος, Τηλ. 2109646173 & 6978602520


Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Ισπανικής Φιλολογίας (ΠΑ.Σ.Π.Ι.Φ.): aplifhi@yahoo.gr Κα Κατσικάρη Χριστίνα, Πρόεδρος, Τηλ. 210 27 70754 & 6972208676


Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΠΑ.ΣΥ.ΦΟΙ.ΙΣΠ.): eap.isp@gmail.com Κα Zησίμου Ηλιάνα Σοφία, Πρόεδρος, Τηλ. 2107654252 & 6977019801


Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας.


Με εκτίμηση


Αναδημοσίευση από : http://americalatina.gr/


_____________________

Το blog HOMA EDUCANDUS ολόθερμα υποστηρίζει το αίτημα καθώς έχουμε άμεση γνώση του θέματος από τις γειτονιές του κόσμου. Η ισπανική ομιλείται σήμερα και σε πολλές χώρες αλλά και από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις χώρες. Θα ήταν ευχής έργο να εισαχθεί επίσημα η διδασκαλία της στα σχολεία μας. Όμως θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε η διδασκαλία των ξένων γλωσσών να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε οι μαθητές να ολοκληρώνουν τις γνώσεις τους μέσα από το σχολείο και να μη χρειάζεται να τρέχουν σε φροντιστήρια. Πολλά μένουν να γίνουν στην κατεύθυνση αυτή. Και ένα από αυτά να εξασφαλιστεί η συνέχεια ανάμεσα στην Α'θμια και Β΄θμια εκπαίδευση. Να μπορεί δηλαδή ο μαθητής να επιλέγει τη γλώσσα που τον ενδιαφέρει από το Δημοτικό και να τη συνεχίζει και στο Γυμνάσιο. Αν όμως οι πρακτικές δυσκολίες αναγκάζουν άλλη δεύτερη γλώσσα να μαθαίνει στην Ε' και Στ΄του Δημοτικού και άλλη να ξεκινά στην Α΄ Γυμνασίου, οι γνώσεις που αποκτά είναι αποσπασματικές και δε βοηθούν στην ολοκλήρωση καμίας ξένης γλώσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας