ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ


Σάββατο 7 Ιουνίου, 9 μ.μ.,

ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ


1998-2008. 10 χρόνια «ΑΠΕΙΡΟΣ»

10 χρόνια ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Ήπειρος, Βαλκάνια, Μεσόγειος, Καύκασος,

η πιο γενναιόδωρη πολυφωνική σύναξη

οι φωνές της πέτρας σμίγουν στην Πέτρα σε πολυφωνίες

δίχως όρια

Έφτασε η μέρα να σμίξουν οι φωνές. Να σμίξουν οι άνθρωποι. Στο θέατρο της Πέτρας στην Πετρούπολη. Το σμιλεμένο στα βράχια. Σαν και τα τραγούδια που θα ακουστούν απόψε. Είναι σκληρά σαν γρανίτης τα τραγούδια αυτά. Γι' αυτό και ή τα ερωτεύεσαι ή τα μισείς. Μέση κατάσταση δεν υπάρχει.

Εκεί, στην Πέτρα, ο έρωτας θα είναι απόψε ο κυρίαρχος. Εκείνων που θα τα ακούν αλλά κυρίως εκείνων που θα ταξιδεύουν τους στίχους με τις φωνές και τις ψυχές τους. Άνθρωποι καθημερινοί. Όχι επαγγελματίες... Ερασιτέχνες με την αρχαϊκή σημασία του όρου, εκείνη την όμορφη που έπλασαν οι έλληνες δίνοντας τη δική τους οπτική στην τέχνη. Τέχνη για τον άνθρωπο. Και τέχνη από ανθρώπους. Όχι για το υλικό κέρδος και την εφήμερη δόξα. Αλλά για τους μεγάλους καημούς της ζωής μας. Ένας καημός ατέλειωτος είναι τα Πολυφωνικά. Έρωτας και θάνατος και ξενιτιά και βουνά καλότυχα και λεβεντιά και όλα τα άλλα τα συστατικά των γνήσιων ανθρώπων...

Τέτοιος καημός που ενώνει ανθρώπους από διαφορετικές φυλές... λόγια δε γρικάς... δεν καταλαβαίνεις... μόνο τον καημό που είναι ίδιος σε κάθε τόπο και κάθε εποχή. Είδος κλασικό το πολυφωνικό τραγούδι. Αυθεντικό. Που δε χωρά σε σύνορα, δε χωρά σε συνηθισμένα μέτρα.

Γι' αυτό και δεν είναι εύκολο να τα ακούς. Ή κατοικείς σε τέτοια χώρα ασύνορη και αβυθομέτρητη ή νιώθεις να κινδυνεύεις στο άκουσμά τους. Να απειλείται η καθεστηκυία τάξη της ψυχής σου από άγνωστες συνήθειες και δρόμους που δεν ξέρεις να βαδίσεις. Ή νιώθεις ένα με τα τραγούδια αυτά ή τελείως ξένος.

Τα πολυφωνικά τραγούδια δεν έχουν φίλους. Μόνο εραστές.

Κι απόψε οι εραστές τους έχουν δώσει ραντεβού για μία ακόμη μέθεξη, για ένα ακόμη ταξίδεμα. Ο απόπλους έχει οριστεί για τις 9 το βράδυ. Λιμάνι γνωστό και οικείο από χρόνια... Το θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη.

Εκεί, στην αρχέγονη δημιουργία της νύχτας και στον αντίλαλο των βράχων, μυστηριακές φωνές θα ξεδιπλωθούν και θα ξεδιπλώσουν τους γόρδιους δεσμούς που ταλανίζουν τα μύχια της ψυχής. Και επικεφαλής ένας Αλέξανδρος και πάλι. Ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης, ο πρωτομάστορας του θεσμού των Πολυφωνικών συνάξεων που φέτος μετρά 10 χρόνια ύπαρξης.

Συνταξιδευτές του και ψυχή της εκδήλωσης η Χαονία, ο πολυφωνικός όμιλος που στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια τόσο τις Συναυλίες της Αθήνας όσο και τα καλοκαιρινά φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού που διατρέχουν τα βόρεια σύνορα της χώρας - ένθεν και ένθεν - στους τόπους δηλαδή τους γενέθλιους των πολυφωνικών ακουσμάτων.

Από όλους αυτούς τους τόπους έρχονται απόψε όχι μόνο τα ακούσματα αλλά και εκείνοι που θα τα ζωντανέψουν. Τέτοια γεγονότα σπάνια συμβαίνουν στην πόλη μας. Τόσοι πολλοί από τόσους τόπους να συναντιούνται καλλιτεχνικά σε κοινή πορεία. Εδώ δεν υψώνεται ούτε ο καλλιτέχνης, ούτε ο τόπος. Αλλά το είδος της τέχνης. Η ίδια η τέχνη είναι η κυρίαρχη.

Όχι όμως ως αυθύπαρκτη οντότητα αλλά άρρηκτα δεμένη με τον άνθρωπο. Αυτή και η αξεπέραστη ομορφιά της. Ο γνήσιος δεσμός της με την παράδοση. Μια παράδοση που δεν τιμάται μόνο ως μνήμη αλλά ακολουθεί το μίτο για το δικό μας σήμερα. Δίπλα στους παλιούς και τις φωνές από το δικό τους όμορφο χτες, έρχονται οι όμορφοι νέοι του εργαστηρίου Πολυφωνίας να ενώσουν την αγάπη τους και τον έρωτά τους με το σπάνιο αυτό είδος μουσικής.

Κι εκεί ξεπηδούν επιθυμίες για καινούριες συμμετοχές. Γιατί το Πολυφωνικό δεν είναι μόνο να το ακούς. Όπως ο έρωτας δεν είναι μόνο να τον βλέπεις σε ταινίες και να τον διαβάζεις σε μυθιστορήματα. Είναι κυρίως βίωμα. Κι ο τρόπος γνωριμίας είναι ένας και μοναδικός: Να τα ζήσεις! Μόνο έτσι... Όπως και τον έρωτα...

Γι' αυτό σας λέμε και το εννοούμε. Εκεί, στη Πέτρα, στις 9 το βράδυ, ο έρωτας θα είναι ο κυρίαρχος. Όχι μόνο όσων θα τραγουδήσουν αλλά και όσων θα ακούσουν... Και ίσως του χρόνου οι ρόλοι να αντιστραφούν...

_____________

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση στις προηγούμενες ανακοινώσεις μας:

  • Σημαντική συμβουλή: Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας μπουφανάκι... Η θερμοκρασία εκεί πάνω στα ψηλώματα είναι αρκετά χαμηλότερη από τη θερμοκρασία της πόλης.

Περισσότερες Πληροφορίες:

http://polyphonic.forumotion.com/

ΦΟΡΟΥΜ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

www.myspace.com/polyphonicfestival

Πλούσια ηχοθήκη με πολυφωνικά ακούσματα

http://www.polyphonic.gr/

Ενημερωτικό υλικό για όλη τη δεκάχρονη πορεία του θεσμού

και στο 21033101919







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας