Κρίσιμη η σημερινή επιλογή Προέδρου στην Κύπρο

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Κρίσιμη επιλογή


Από το συλλαλητήριο νίκης που πραγματοποίησε το ΑΚΕΛ

την Πέμπτη στο στάδιο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό


Σε φόντο αντικομμουνισμού και λασπολογίας κατά του ΑΚΕΛ και της υποψηφιότητας του Δημήτρη Χριστόφια, προσέρχονται στις κάλπες σήμερα οι Κύπριοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εναν πρόεδρο που καλείται να ενώσει το λαό, τις δύο κοινότητες, Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, οδηγώντας σε λύση της 34χρονης κατοχής. Εναν πρόεδρο που δε θα επιχειρεί το διχασμό του λαού και την πόλωση, όπως επιχείρησε προεκλογικά ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο υποψήφιός του Ιωάννης Κασουλίδης, αλλά τη γεφύρωση των διαφορών και την επούλωση των πληγών.


«Κύπρος Ελλήνων Χριστιανών»


Η εβδομάδα πριν το δεύτερο γύρο χαρακτηρίστηκε από έντονο πολιτικό παρασκήνιο, προσπάθεια τρομοκρατίας και εκφοβισμού των ψηφοφόρων του Δ. Χριστόφια και έναν πόλεμο λάσπης εναντίον του ΑΚΕΛ, περί αφελληνισμού και «αθεϊσμού» της Παιδείας της κυπριακής νεολαίας, που θα οδηγήσει στην εθνική «καταστροφή».

Μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν τόσο από την ΚΕ του ΔΗΚΟ, όσο και της ΕΔΕΚ, οι οποίες, μετά τον αποκλεισμό του απερχόμενου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, τάχθηκαν στο πλευρό της υποψηφιότητας Χριστόφια, που έτσι απέκτησε μία νέα δυναμική, στο επιτελείο του Ι. Κασουλίδη επικράτησε πανικός.

Σύμφωνα με το ΔΗΣΥ, η επιλογή Χριστόφια για την προεδρία θα απειλήσει την «ελληνικότητα» του κυπριακού λαού. Οσο για την προεκλογική εκστρατεία της επαναληπτικής αναμέτρησης, ο Ι. Κασουλίδης επέλεξε να τη βασίσει στον εθνικισμό. Προβάλλοντας διαφημιστικά μηνύματα με την ελληνική σημαία και υπεραμυνόμενος του δόγματος η «Κύπρος είναι ελληνική», απέδειξε ότι κάθε άλλο παρά μπροστά δεν επιθυμεί να οδηγήσει τη χώρα. Αντίθετα την παρασύρει σε επικίνδυνα μονοπάτια, ακολουθώντας τα χνάρια της εθνικιστικής ΕΟΚΑ Β΄, που τα στελέχη της στεγάστηκαν στην παράταξη που τον υποστηρίζει, το ΔΗΣΥ. Αυτοί οι δρόμοι είναι οι ίδιοι που οδήγησαν και στο πραξικόπημα του 1974 και στην τουρκική εισβολή και κατοχή, της οποίας τη λύση θα κληθεί να διαπραγματευτεί ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, η επιλογή Κασουλίδη υποκρύπτει τη σκιώδη διακυβέρνηση του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, και ό,τι αυτός πρεσβεύει, που υπερασπίστηκε μέχρι τέλους το αμερικανόπνευστο «σχέδιο Ανάν», καταστροφολογώντας για την επόμενη μέρα του ΟΧΙ του 75% του κυπριακού λαού. Ενώ όπως δήλωσε ο Δ. Χριστόφιας, η θέση «Κύπρος Ελλήνων Χριστιανών» μόνο επικίνδυνη μπορεί να χαρακτηριστεί.

Στον προεκλογικό «χορό» έσπευσε να μπει και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, τασσόμενος ανοιχτά στο πλευρό του Ι. Κασουλίδη και καλώντας τους πιστούς να τον στηρίξουν. Μία κίνηση που καταδικάστηκε τόσο από τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου, όσο και από εκκλησιαστικές προσωπικότητες, με τους Μητροπολίτες Κύκκου και Μόρφου να εκδίδουν γραπτή ανακοίνωση, με την οποία τον καλούν να περιοριστεί στα εκκλησιαστικά του καθήκοντα, καθώς οι ρόλοι Εκκλησίας - Κράτους είναι διακριτοί και ξεκαθαρισμένοι εδώ και χρόνια, απαιτώντας από τον επικεφαλής του κυπριακού κλήρου να μη διχάζει το λαό, αλλά να τον ενώνει, αποφεύγοντας τις πολιτικές τοποθετήσεις, δεδομένου ότι δεν είναι αυτός ο ρόλος του.


Σταθερές αξίες και αρχές


Τόσο το ΑΚΕΛ, όσο και ο ΓΓ του Κόμματος, πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απάντησαν στις επιθέσεις που δέχτηκαν τις τελευταίες μέρες. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Δ. Χριστόφια στο συλλαλητήριο νίκης που πραγματοποίησε την Πέμπτη στο στάδιο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό, όπου και τόνισε ότι το ΑΚΕΛ τιμά και σέβεται την ελληνική παράδοση και καταγωγή της ελληνοκυπριακής κοινότητας. «Κύριο στήριγμα στον αγώνα μας, είπε, ήταν και παραμένει η Ελλάδα, ο πολιτικός κόσμος, ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Εχουμε αποδείξει ότι η σχέση μας με τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, τη Βουλή των Ελλήνων, τον πολιτικό κόσμο και τον απλό Ελληνα πολίτη είναι χτισμένη πάνω σε βάση αδελφική και συναγωνιστική, χαρακτηριζόμενη από αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμό». Μία σχέση που, όπως υπογράμμισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, θα διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού και θα αναβαθμιστεί.

Ο Δ. Χριστόφιας τόσο στην τελευταία του ομιλία, μπροστά σε χιλιάδες κυπριακού λαού και παρόντων των ηγετικών στελεχών, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, των ΕΔΗ, των Οικολόγων και των άλλων δυνάμεων που τον στηρίζουν, όσο και στη διακαναλική αναμέτρησή του με τον Ι. Κασουλίδη τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης των αδελφικών σχέσεων που έχει το ΑΚΕΛ με τους Τουρκοκύπριους, οι οποίες βασίζονται στους κοινούς αγώνες και στον σταθερό στόχο της υποψηφιότητάς του αυτή την κρίσιμη στιγμή για το εθνικό ζήτημα. «Στόχος μας είναι και παραμένει, τόνισε, μία βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και του διεθνούς δικαίου. Λύση που θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από την κατοχή, τη διαίρεση, τον εποικισμό και τις όποιες ξένες εξαρτήσεις. Λύση που θα επανενώνει το κράτος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Λύση που θα αποκαθιστά και θα κατοχυρώνει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος επιστροφής της περιουσίας των προσφύγων. Λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, που προϋποθέτει φυσικά την πολιτική ισότητα όπως αυτή καταγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Σήμερα η ελεύθερη Κύπρος αποφασίζει για την ποιότητα και το χαρακτήρα της λύσης. Επιλέγει μεταξύ ενός υποψηφίου που αναδείχτηκε μέσα από ένα κόμμα αρχών, όπως είναι το ΑΚΕΛ, και στηρίζεται από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και μίας υποψηφιότητας που επιχειρεί να διχάσει το λαό και να τον γυρίσει χρόνια πίσω.



Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ
_______________

Σχόλιο

Ενδεικτικό του κλίματος αντικομμουνισμού που επικρατεί στην Κύπρο είναι το περιεχόμενο των άρθρων που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Αυτό που ξεχνάνε οι αρθρογράφοι που καταφέρονται με τέτοια λύσσα κατά του Δημήτρη Χριστόφια είναι ότι το τρίτο μεγάλο κόμμα του νησιού, το ΔΗΚΟ, καθώς και η ΕΔΕΚ που έχει κι αυτή αρκετή δύναμη, ομόθυμα τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Δημήτρη Χριστόφια. Μάλιστα φρόντισαν να τονίσουν ότι ο σημαντικότερος λόγος είναι το εθνικό ζήτημα της Κύπρου και όχι η πολιτική ταυτότητα του προέδρου. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η εκλογική μάχη δε γίνεται ανάμεσα σε αριστερούς και δεξιούς αλλά ανάμεσα σε όσους βροντοφώναξαν ΟΧΙ στο σχέδιο ΑΝΑΝ και σε όσους το στήριζαν.

Κι ας προσπαθούν οι κύριοι του ΔΗΣΥ να το θάψουν το ζήτημα. Ενδεικτικό ότι δεν πρόβαλαν ως υποψήφιο τον αρχηγό του κόμματος, τον κ. Αναστασιάδη, που είχε διαπρέψει επί ΑΝΑΝ... Για να μη θυμίζει το ηχηρό χαστούκι που ο κυπριακός λαός του έδωσε. Ανέδειξαν αντ' αυτού τον κ. Κασουλίδη, προσπαθώντας να πείσουν ότι ανήκει στο κέντρο και κάνοντας ό,τι μπορούσαν για να αρπάξουν ψήφους από τον κεντρώο χώρο. Ο κεντρώος πολιτικός χώρος όμως της Κύπρου αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία να στηρίξει το Δημήτρη Χριστόφια και όχι τον Ιωάννη Κασουλίδη. Το μεγάλο κόμμα του ΔΗΚΟ (Τάσσος Παπαδόπουλος), η ΕΔΕΚ, οι περιβαλλοντιστές, ακόμη και άνθρωποι της εκκλησίας που είχαν την τόλμη να διαφωνήσουν ανοιχτά με τη στάση του αρχιεπισκόπου τους και να καταδικάσουν την ανάμειξη στην πολιτική. Γιατί έχουν μνήμη οι άνθρωποι και θυμούνται...


Ο παπα - Λάζαρος, ένας από αυτούς που

διαφώνησαν με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου

"Επίσης, ο Παπαλάζαρος Νεοφύτου, ο οποίος είναι πατέρας δυο ηρώων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε χθες την έντονη διαφωνία του με τη στάση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, τονίζοντας ότι το κήρυγμά του θα έπρεπε να ενώνει και όχι να διχάζει το λαό. Δυστυχώς, είπε, συμπεριφέρεται ως κομματάρχης και σαν μικρό παιδί που φωνάζει «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών». Με τη στάση του, αναφέρει ο Παπαλάζαρος, δεν υποστηρίζει μόνο τον κ. Ιωάννη Κασουλίδη, αλλά το κόμμα που στέγασε τους δολοφόνους των παιδιών μας, των ανθρώπων της ΕΟΚΑ Β’ που έφεραν τον όλεθρο και την καταστροφή στην Κύπρο. Πρέπει να γνωρίζει, κατέληξε, ότι τρίζουν τα κόκκαλα του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και όλων των παλικαριών που έπεσαν στο προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Ερωτηθείς ο Παπαλάζαρος αν θα έχει επιπτώσεις γι’ αυτά που λέει, τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν φοβάμαι, γιατί πονώ και λέω την αλήθεια». ΠΗΓΗ ΧΑΡΑΥΓΗ


Εκεί κάτω όμως φαίνεται πως μερικοί εξακολουθούν να χωρίζουν τον κόσμο με συρματοπλέγματα, από δω οι δεξιοί από κει οι αριστεροί... Από δω οι χριστιανοί κι από κει οι άπιστοι...

Τραγικό αν σκεφτείς ότι μιλάμε για εκλογικό σώμα της τάξης του μισού εκατομμυρίου ανθρώπων. Για την ακρίβεια, 515.994!!! Κι όμως αυτή η χούφτα άνθρωποι νομίζουν ότι έχουν την πολυτέλεια να βγάλουν ο ένας τα μάτια του άλλου και όχι το χρέος να ενώσουν τις προσπάθειες για να σώσουν τον τόπο τους. Δε δίστασαν ακόμη και αρχιεπίσκοπο να επιστρατεύσουν στην προεκλογική καμπάνια... Πάλι καλά που δεν έφτασαν και σε αφορισμούς.
Το πιο τραγικό όμως είναι η ιστορική συγκυρία. Το κλίμα του διχασμού και της πόλωσης είναι σε πλήρη αντιδιαστολή με το αίτημα του καιρού όχι μόνο για συσπείρωση αλλά και για αποστολή μηνύματος ενότητας και υπέρβασης της διαφορετικότητας. Πώς αλλιώς μπορεί να προσεγγιστεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα και να ελπίζουμε σε επανένωση της Κύπρου; Όταν οι ελληνοκύπριοι δεν μπορούν ούτε μεταξύ τους να κρατήσουν ένα πολιτισμένο κλίμα και είναι χωρισμένοι με στεγανά αδιαπέραστα σε δύο στρατόπεδα;

Δεν ξέρω και δεν θέλω να κρίνω ποιος είναι εκεί κάτω περισσότερο ή λιγότερο πατριώτης. Μόνο λυπάμαι που ο λόγος του ποιητή βρίσκει και πάλι έδαφος για να θυμίσει το μεγάλο κουσούρι της φυλής:


"Ἐὰν μισοῦνται ἀνάμεσό τους

δὲν τοὺς πρέπει ἐλευθεριά".

......«κάλεσε τον κυπριακό λαό, όπως ανεξάρτητα από τις όποιες ψυχολογικές πιέσεις και ανεξάρτητα από τα ψευδοδιλλήματα, ανεξάρτητα από τις όποιες προσπάθειες παραπλάνησης του και μακριά από τις πιέσεις που ασκήθηκαν την τελευταία περίοδο κάνει αυτό που του υπαγορεύει η συνείδηση του και το δικό του εθνικό καθήκον, για να μπορέσει αυτός το τόπος να διευρύνει τα επιτεύγματα και να αξιοποιήσει τις προκλήσεις που ανοίγονται».«Σήμερα, εμείς οι ΔΗΚΟϊκοί ψηφίζουμε την υποψηφιότητα του Δημήτρη Χριστόφια, επιλογή που κρίνουμε, υπό τις περιστάσεις ορθότερη. Είναι μια επιλογή που κατά την άποψη μας μπορεί να συνεχίσει τη σωστή διαχείριση του Κυπριακού, όπως ο πρόεδρος Παπαδόπουλος διαχειρίστηκε όλη αυτή την περίοδο», είπε ο κ. Καρογιάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας