Δελφίνια και Ιππόκαμποι


Πηγή φωτογραφίας: http://www.helmepajunior.gr/members05.html

Το έργο ζωγραφικής από τα Δελφινάκια της τάξης μας, που πέρυσι κέρδισε το πρώτο βραβείο στον πανελλαδικό διαγωνισμό της Helmepa Junior, με θέμα:

ΑΝ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙΣ,
ΤΗ ΖΩΗ ΠΑΝΤΑ ΧΑΡΙΖΕΙΣ


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


5 Ιουνίου σήμερα, παγκόσμια μέρα για το Περιβάλλον. Μέρα που θυμίζει την υποχρέωση όλων να αγωνιστούμε για την προστασία του Περιβάλλοντος και της ίδιας της ζωής μας κατ' επέκταση.

Στο χώρο των εθελοντικών οργανώσεων που εδώ και χρόνια αγωνίζονται για το περιβάλλον είναι και μια παιδική οργάνωση, η HELMEPA JUNIOR. Το ιδιαίτερο αντικείμενό της είναι η προστασία της θάλασσας και των ακτών.

Χώρα θαλασσινή η πατρίδα μας έχει πολλούς και σοβαρούς λόγους για τούτη την ιδιαίτερη φροντίδα. Η θάλασσα που αγκαλιάζει την πατρίδα μας, μια από τις ωραιότερες θάλασσες του πλανήτη και ένας τόπος στενά δεμένος με τον Έλληνα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αν για όλη τη Γη η θάλασσα είναι πηγή ζωής, για την Ελλάδα είναι σχεδόν τα πάντα.

Προσωπικά χάρισα στη γαλανή κυρά τα πρώτα και καλύτερα νιάτα μου. Εκεί έβγαλα το πρώτο μου μεροκάματο, σε ένα καράβι φορτηγό, την Ελαφίνα... Κι όταν της ζωής οι αντιξοότητες με ανάγκασαν να της πω το πικρό αντίο, κράτησα μέσα μου άσβεστη την αγάπη μου για το αλμυρό νερό. Αυτή την αγάπη θέλησα να μοιραστώ και με τους μαθητές μου. Και δύσκολο δεν ήταν. Ποιο παιδί δεν ξετρελαίνεται με τις χάρες της θάλασσας;

Και όχι μόνο τα παιδιά... Βρίσκω αφορμή να μιλήσω με το στόμα του αγαπημένου μου Δασκάλου, του καθηγητή Δημήτρη Λιαντίνη:

"Η θάλασσα, όντας το καθρέφτισμα της κάθε στιγμής του ουρανού, νανουρίζει το αιώνιο όνειρο της ζωής. Με τους ορίζοντες στα μπλε, κυανίζει. Σαν πληθαίνουν οι ώρες, μπλαβίζει και συνοφρυώνεται.

Τα μεσάνυχτα σβήνει το φως, και συμπαλεύει στην κλίνη της το λικνιστικό βογγητό μιας ανήκουστης παράτασης. Όμως ξυπνά πάντα με τα κρύσταλλα των παιδιών και τα γέλια των κήπων.

Ανεξάντλητη, βαθυβλέμματη, νερατζένια, γλαφυρόγλουτη, πηδηχτή, θηλαστική και αφίλητη, η θάλασσα χαριεντίζεται με τα λυγίσματα και τους ίσκιους της, όταν πνίγει τους κεραυνούς μέσα της και τους ναύτες."


Και λίγο παρακάτω ο ίδιος συγγραφέας ερμηνεύει τη σχέση της θάλασσας με τους Έλληνες:

"Από τη θάλασσα, που καθώς χορεύει, ανοίγει τα πέπλα της στην εμορφιά και τη μαγεία του απρόσιτου κόρυμβου. Για να μαυλίζει την τόλμη μας ως τις παραλίες των ουρανών και της αβύσσου. Αυτή έπλασε τον ελληνικό Οδυσσέα από αρμύρα και παθήματα."


Τόσο στενή είναι αυτή η σχέση, του Έλληνα με τη θάλασσα, που ο Πλάτωνας λέει χαρακτηριστκά:


"Οι Έλληνες είμαστε καθισμένοι γύρω απ΄ την Μεσόγειο,

όπως οι βάτραχοι γύρω απ΄την λίμνη."


Και ο λαός μας την έχει άλλο τόσο υμνήσει και κλάψει τη σχέση του με τη θάλασσα:

"Θάλασσα, θάλασσα τους
θαλασσινούς, θαλασσάκι μου.
Μην τους θαλασσοδέρνεις,
θαλασσώνουμε για σένα
ξημερώνουμαι.

Ροδόσταμο, ροδόσταμο να γίνεσαι
ωχ κι αμάν αμάν,
τη ρότα τους να ραίνεις
θαλασσάκι μου και φέρε
το πουλάκι μου.

Θάλασσα κι αλμυρό νερό
να σε ξεχάσω δεν μπορώ.
Να σε ξεχάσω δεν μπορώ
θάλασσα κι αλμυρό νερό."

Κι από το μέγα πέλαγος των ποιητών, κρατώ ένα και μόνο στίχο του Σολωμού:

"Τα σπλάχνα τους κι η θάλασσα ποτέ δεν ησυχάζουν."


Αυτή την αγάπη την ανεξάντλητη, μοιράζομαι και χαίρομαι με τα παιδιά μου. Κι αυτή την αγάπη μας την κάνουμε πράξη μέσα από το πρόγραμμα προστασίας της θάλασσας της Παιδικής Helmepa. Είναι αυτή η αγάπη που αύριο το βράδυ θα μας οδηγήσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εκεί τα μικρά μου ζουζουνάκια θα εκπροσωπήσουν τους σχεδόν 40.000 μαθητές που μέχρι τώρα έχουν συμμετάσχει στα προγράμματα της Helmepa.

Θα είναι μια μεγάλη βραδιά για μας. Μαζί με επίσημους εκπροσώπους της Πολιτείας, εκπροσώπους διπλωματικών αποστολών, φορείς οικολογικών οργανώσεων και πολλούς άλλους, θα διακηρύξουμε από τη σκηνή του Μεγάρου:

"Να σώσουμε τη θάλασσα,
πριν να 'ναι πολύ αργά!"


Τιμούμε έτσι τα 25χρονα της Helmepa αλλά και τη σημερινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

Κλείνω με τα μηνύματα που σήμερα στείλαμε, και εμείς και η Helmepa:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Μήνυμα της HELMEPA για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - 5η Ιουνίου


Η σημερινή επέτειος του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος βρίσκει τον πλανήτη μας σε κρίση: ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται ραγδαία μαζί και η ρύπανση, το πόσιμο νερό εξαντλείται και οι θάλασσες και οι ωκεανοί απειλούνται, δάση αφανίζονται και είδη χλωρίδας και πανίδας εξαφανίζονται για πάντα από το πρόσωπο της υφηλίου, το κλίμα θερμαίνεται όσο ποτέ από την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από τον άνθρωπο.

Και όλα αυτά στο όνομα της ανάπτυξης... «για το μέλλον των παιδιών μας».

Τι όμως πραγματικά θέλουν τα σημερινά παιδιά, οι αυριανοί πολίτες της Γης, που θα κληρονομήσουν αυτό τον κόσμο;

«Η Γη είναι το σπίτι μας και κινδυνεύει. Βοηθήστε τώρα!

Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε να σώσουμε το περιβάλλον μας.»

Αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά μηνύματα των 40.000 παιδιών-μελών της Παιδικής HELMEPA που μέσα από την περιβαλλοντική τους δραστηριοποίηση προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν όλους εμάς, τους «μεγαλύτερους», να σεβαστούμε το δικαίωμα τους να ζήσουν σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον. Να απολαμβάνουν αυτά και οι επόμενες γενιές την ομορφιά και την αρμονία της φύσης, να αναπνέουν καθαρό αέρα και να αντικρίζουν το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, να γνωρίσουν από κοντά, και όχι από φωτογραφίες, την ποικιλία και τη μοναδικότητα ζώων και φυτών του πλανήτη μας.

Οι Έλληνες ναυτικοί και πλοιοκτήτες και όλα τα μέλη της Eλληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, μαζί με τα χιλιάδες Ελληνόπουλα και τους εθελοντές εκπαιδευτικούς τους της Παιδικής HELMEPA, εύχονται να αναλογιστούμε επιτέλους όλοι μας την ευθύνη που έχουμε απέναντι στις επόμενες γενιές.

Είναι καιρός να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας προς το περιβάλλον, να περιορίσουμε την ατομική μας ρύπανση και να δραστηριοποιηθούμε όλοι μαζί, ώστε να πείσουμε εκείνους που βαστούν στα χέρια τους την τύχη της Γης, να αναλάβουν δράση για την επιβίωση του πλανήτη μας.


ΟΜΑΔΑ 1038 (Γ) - ΔΕΛΦΙΝΙΑ

Άνθρωπε συλλογίσου
ποια είναι η ζωή σου,
το περιβάλλον σώσε
ανάσα στο μέλλον δώσε!

Η 5η Ιουνίου γιορτάζεται απ' όλο τον κόσμο ως παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.
Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να δραστηριοποιούμαστε μόνο αυτή τη μέρα.
Όπως ζούμε, αναπνέουμε, τρώμε και πίνουμε καθημερινά, έτσι πρέπει να φροντίζουμε
και το περιβάλλον καθημερινά.


Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο μέλλον!

ΟΜΑΔΑ 1039 (Γ) - ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΙ


Αν το θαλάσσιο περιβάλλον προστατεύεις
το μέλλον του ανθρώπου καλυτερεύεις.

Επειδή το μέλλον του κόσμου εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος
προβλέπεται κακό,ένας σημαντικός παράγοντας για μείωση της μόλυνσης
είναι να κρατάμε καθαρό το θαλάσσιο περιβάλλον!

Με τις καλύτερες ευχές όλων μας, σύντομα να μη χρειάζεται παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος αλλά όλες οι μέρες του χρόνου να είναι μέρες για το περιβάλλον!

Η εθελόντρια εκπαιδευτικός
και πρώην ανθυποπλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού

Μ. Λ.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Εκδήλωση 25ετίας HELMEPA

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 6 Ιουνίου 2007


Με τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει σε κάθε οργάνωση που έχει να παρουσιάσει κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο για 25 συνεχόμενα χρόνια, γιόρτασε χθες Τετάρτη 6 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος - HELMEPA, την 25η επέτειό της από την ίδρυσή της από τον αείμνηστο Γιώργο Π. Λιβανό.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διπλωματικού Σώματος, στελέχη της Ελληνικής και διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, καθώς και Πρόεδροι και στελέχη των αδελφών Ενώσεων AUSMEPA-Αυστραλία, CYMEPA-Κύπρο, TURMEPA-Τουρκία και URUMEPA-Ουρουγουάη.

Την τελετή χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Νίκος Παππαδάκης και στη συνέχεια παρουσιάστηκε μια αναδρομή του έργου της 25ετίας από τον Γενικό Διευθυντή της HELMEPA, Δημήτρη Μητσάτσο.

Το έργο της HELMEPA χαιρέτησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Ιωάννης Τζωάννος ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Θανάσης Κατσιγιάννης, ο οποίος και μετέφερε χαιρετισμό της Προέδρου της Βουλής κας Μπενάκη, ο Γιάννης Σαραντινός εκ μέρους της Υπουργού Εξωτερικών κας Ντόρας Μπακογιάννη και ο πρώην Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής, υπεύθυνος για θέματα Ναυτιλίας στο ΠΑΣΟΚ, εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Την εκδήλωση παρουσίασε η έγκριτη δημοσιογράφος κα Ειρήνη Νικολοπούλου.

Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών πλακετών στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, Ιδρυτές της HELMEPA, από τον Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλο, Επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης και τον Νίκο Παππαδάκη, αντίστοιχα.

Τα θερμά χειροκροτήματα της κατάμεστης αίθουσας του Μεγάρου Δ. Μητρόπουλου, εισέπραξαν το Λύκειο Ελληνίδων της Καλαμάτας που χόρεψαν Ελληνικούς χορούς με παραδοσιακές στολές, καθώς και η Παιδική χορωδία Kodály.

Το στίγμα στο κλείσιμο της τελετής, έδωσαν παιδιά-μέλη της Παιδικής HELMEPA, που ξεχύθηκαν στη σκηνή και ντυμένα στα χρώματα της Ελλάδας βροντοφώναξαν σε όλους τους παρευρισκόμενους, ζητώντας τους να Σώσουν τις Θάλασσες πριν είναι πολύ αργά !


Τα Δελφινάκια και οι Ιππόκαμποι στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Πηγή φωτογραφίας: http://www.helmepajunior.gr/news.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας